Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Καλάθι αγορών

Το καλάθι σας είναι άδειο

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΦΕΤΙΕΡΑΣ

Rate this item

5.0/5 rating (1 votes)

on

Monday, 12 September 2011.
Super User

Read

2971
Η σωστή επιλογή καφετιέρας

Πληροφορίες και συμβουλές για να ξέρετε τι να αγοράσετε...

Με πρώτη παρουσία στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Luigi Bezzera, ο espresso είναι ο καλύτερος τρόπος να εξάγετε καφέ διατηρώντας την υφή, τη γεύση και το άρωμα των κόκκων αναλλοίωτα, αφού η παραγωγή του απαιτεί πέρα από το καυτό νερό που παρέχεται υπό πίεση και ένα στρώμα αλεσμένου καφέ σε συμπυκνωμένη μορφή.

Το να φτιάξετε ένα καλό espresso αποτελεί τέχνη, αλλά σίγουρα είναι απαραίτητος και ο καλός εξοπλισμός. Οι μηχανές του espresso είναι πολύ πιο περίπλοκες από τις τις καφετιέρες γαλλικού καφέ. Για να κάνετε λοιπόν την επιλογή που σας ταιριάζει, θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω πως δουλεύουν και ποια είναι…τα χαρακτηριστικά τους αυτά που είναι σημαντικά για να φτιάχνετε εξαιρετικό epsresso!

Τύποι μηχανών Espresso

Ας δούμε πρώτα τους διαφορετικούς τύπους μηχανών espresso:

Οι εσπρεσιέρες εστιών (μακινέτα). Παρότι πολύ διστάζουν να τις συστήνουν ως «μηχανές», ο τρόπος λειτουργίας τους και το αποτέλεσμα τους ενισχύει αυτόν τον όρο. Η χρήση τους απλή αφού την τοποθετούμε απλά πάνω στο «μάτι» και ο ατμός πιέζει τον καφέ στο επάνω μέρος και τον διοχετεύει μέσω ενός λεπτού καναλιού στο κύριο σώμα της συσκευής.

Μακινέτες

Ηλεκτρικές συσκευές χωρίς βαλβίδα, που λειτουργούν όπως οι προηγούμενες, μόνο που τη θέρμανση του νερού την κάνει ένα θερμαντικό στοιχείο.
Συσκευές με μηχανικό έμβολο. Οι συσκευές αυτές δεν επιτρέπουν στο νερό να θερμανθεί και λειτουργούν σε πιο χαμηλή θερμοκρασία. Όταν η εφαρμογή τους είναι σωστή, οι μηχανές παράγουν καλύτερη δόση espresso από άλλες

 

Hλεκτρικής Αντλίας

Ηλεκτρικής αντλίας. Είναι οι συσκευές που κυριαρχούν στην αγορά στις μέρες μας και μας συνοδεύουν στην καθημερινότητα όλο και περισσότερο.  Με τις συσκευές αυτές μπορεί να έχεις έλεγχο θερμοκρασίας, προγραμματισμό έναρξης, αποθήκευση προτιμήσεων και πολλές άλλες λειτουργίες.
Συσκευές με χειροκίνητο έμβολο πίεσης. Για τους φανατικούς του espresso, που απλώς θέλουν την μηχανή να θερμαίνει το νερό και εκείνους να πιέζουν τον καφέ για να έχουν πλήρη έλεγχο.

 

Χειροκίνητες

 

Αυτόματη εσπρεσιέρα

Αυτόματες συσκευές. Αυτές θα κάνουν τα πάντα για σένα. Θα αλέσουν, θα συμπιέσουν τη δόση και θα παρασκευάσουν και τον καφέ. Με ευκολία στον χειρισμό, πολλές λειτουργίες προγραμματισμού και δυνατότητα να παράγουν αυτόματα ακόμα και αφρόγαλα, οι μηχανές espresso κερδίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου όλο και περισσότερο.


Πώς θα επιλέξεις αυτή που σου ταιριάζει εσένα;

Η επιλογή μιας ηλεκτρικής μηχανής παρασκευής espresso είναι κυριολεκτικά προσωπική υπόθεση, αφού οι επιθυμητές λειτουργίες και η τιμή είναι κάτι που συνδέονται άρρηκτα.

Φυσικά, espresso σημαίνει πίεση αντλίας και δε θα μπορούσε αυτή να μην αποτελεί κριτήριο. Οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν 15 bars, ενώ ορισμένες νέες των τελευταίων 2 χρόνων φτάνουν τα 19 bars, όπως η PRIMA CUP της ESPRESSIA που δουλεύει στα 20bar, αποδίδοντας όλο το άρωμα και τη γεύση του καφέ.

Επίσης ανάλογα με τις απαιτήσεις, πρέπει να διαχωρίσουμε τις συσκευές που έχουν μύλο άλεσης κόκκων με τις συσκευές που δέχονται σκόνη καφέ, έτοιμες μερίδες και κάψουλες. Το άρωμα, η γεύση και η υφή του καφέ είναι σίγουρα υψηλότερης ποιότητας όταν ο καφές είναι φρέσκος με την τιμή να είναι υψηλότερη.

 

Σκόνη καφέ

 

Κόκκοι καφέ

 

Κάψουλες & ESE

 

Η δεύτερη κατηγορία, των εσπρεσομηχανών, που δε διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα, μπορούν με τη σειρά τους να διαχωριστούν σε αυτές που χρησιμοποιούν φίλτρα για σκόνη ή για έτοιμες μερίδες ESE (Easy Serving Espresso ταμπλέτες- ESSPRESIA TERRY, NUVOLA , MOA ) και σε αυτές που χρησιμοποιούν κάψουλες (ESPRESSIA- PRIMA CUP, MIA). Σίγουρα, η διαδικασία παρασκευής καφέ με φίλτρα είναι χρονοβόρα, αλλά σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέγεις το βάρος του καφέ, να συμπιέζεις τη σκόνη όσο θες (το λεγόμενο espresso tamping), αποτελώντας και μία οικονομική λύση. Μερικές από αυτές τις συσκευές μπορούν να έχουν και τη δυνατότητα, μέσω ενός ειδικού φίλτρου, να δεχτούν και τις έτοιμες μερίδες διατηρώντας πάντα την ίδια γεύση του καφέ και απαλλάσσοντας σας από την μεγάλη ταλαιπωρία του καθαρισμού της συσκευής. Τέλος, οι εσπρεσιέρες με κάψουλες είναι μία πρακτική και πολύ λογική λύση, αφού μπορεί να συνδυάσει όλα τα προτερήματα μίας απλής συσκευής και να παρασκευάζει καφέ με μία μόνο κίνηση.

 

Πίνακας αυτόματων λειτουργιών

Πέρα όμως από την κατηγοριοποίηση των ηλεκτρικών μηχανών espresso με βάση το είδος καφέ που δέχεται, κάτι που κάνει μία συσκευή να διαφέρει είναι  οι αυτοματοποιημένες λειτουργίες που διαθέτει. Μπορούμε να συναντήσουμε εφαρμογές όπως: προγραμματισμός έναρξης, αποθήκευση προτιμήσεων, επιλογή αρώματος, αυτοκαθαρισμός αντλίας, ρύθμιση άλεσης μύλου, ακόμα και παρασκευή αφρόγαλου, με το κόστος να ανεβαίνει για κάθε χαρακτηριστικό.

Ποιοί είναι οι διαφορετικοί τύποι espresso;


Οι εφαρμογές του espresso στην καθημερινότητα είναι πολλές αρκεί να αναλογιστεί κανείς πόσες παραλλαγές υπάρχουν και πόσα ροφήματα που τον χρησιμοποιούν σαν βάση. Ενδεικτικά σας παραθέτω μερικές: espresso κανονικός, cappuccino, cappuccino chiaro, cappuccino scuro, freddo, doppio, macchiato, coretto, lungo ή americano, ristretto, mochaccino, con pana, affogato (δηλαδή σερβίρεται με παγωτό), antoccino (που σημαίνει ‘ανεκτίμητος’), black eye, bicerin, bombon, breve, carajillo, cortado, cubano,  (που έχει brandy), frappuccino, guillermo (με lime), latte (με γάλα),  marocchino (δοκιμάστε το αν βρεθείτε στο Τορίνο), marron, mocha (με σοκολάτα), και πολλές ακόμα

Μόνο για λίγους: Τα μυστικά του espresso

Ο καλός espresso ξεκινάει πάντα από το είδος του καφέ που χρησιμοποιούμε. Σε κόκκους ή σε σκόνη, οι παραλλαγές είναι πολλές και πάντα είναι σε συνάρτηση με το γούστο του καθενός. Αν επιλέξετε σκόνη τα διλλήματα είναι λιγότερα, ενώ αν είστε τύποι που τους αρέσουν πιο πολύπλοκα αλλά και πιο «γνήσια» αποτελέσματα, θα προτιμήσετε καφέ από κόκκους. Στην τελευταία περίπτωση οι παράμετροι είναι:

  • Η είναι πάντα ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας. Οι πιο διαδεδομένες συσκευές είναι αυτές που διαθέτουν κεραμικό μύλο άλεσης με λεπίδες, αλλά τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται με τους μύλους που έχουν δύο δίσκους ή τρίγωνα. Αυτοί και αλέθουν σε βέλτιστο βαθμό τον καφέ και δεν τον θερμαίνουν, διατηρώντας το άρωμα.άλεση του καφέ
  • Πέρα από την άλεση, θα χρειαστεί να αναφερθούμε και στο βαθμό καβουρδίσματος των κόκκων. Με βάση αυτόν μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τον καφέ σε light, cinnamon, medium, high, French, Italian και πολλά άλλα ακόμα στάδια ενδιάμεσα. Η επιλογή δική σας!
 
…από τον Αποστόλη Τσολακίδη


Social Bookmarks

Comments (0)

Leave a comment

You are commenting as guest.

Cancel Submitting comment...